Obračun plače: Korak 3 (predogled in potrditev)

Na tretjem oziroma na zadnjem koraku obračuna plače, lahko preverimo listine, ki nastanejo po potrditvi obračuna plače.  

Kliknemo Zaključi obračun.

Kaj program pripravi?

1. Dokumente

Shranijo se v dokumentni sistem. Obračunski listi se shranijo ločeno po delavcih, v skupnem dokumentu pa poleg obračunskih listov še ostale listine.

Dokumente lahko tiskamo pred ali po zaključku plač.

2. Obrazce

Pripravi XML dokumente za oddajo na FURS in Ajpes. REK-1 je možno oddajati na eDavke:

  • neposredno na eDavke s klikom na gumb Obračun REK1 v eDavke (če so vse poti in digitalni certifikati ustrezno nameščeni na istem računalniku).
  • Druga možnost je, da datoteko REK-1.xml shranimo na disk z gumbom Obračun (REK1) v XML datoteko, in ga nato uvozimo v eDavke (z istega računalnika ali pa xml pošljemo/prenesemo na drug računalnik in datoteko od tam uvozimo v eDavke).
  • Na Ajpes ni direktne oddaje, xml datoteko shranimo v računalniku, ter jo nato na Ajpes-ovi stran uvozimo.

V primeru drugega in vseh naslednjih obračunov so podatki v REK-1 kumulativni.


Če imamo na obračunu poleg plač tudi druga izplačila, program pripravi ustrezne dokumente in obrazce (OPSVZ za zasebnika, REK-2 za študentsko delo...) 

3. Plačilne naloge

S klikom na Plačilni nalogi pridemo v meni Plačilni nalogi, kjer so zaradi filtra prikazani samo nalogi, ki smo jih ravno pripravili. Naloge lahko takoj pripravimo za oddajo v bančni program ali jih natisnemo, lahko pa jih za plačilo pripravimo tudi kadarkoli kasneje v sklopu ostalih plačilnih nalogov.

4. Temeljnico

Temeljnico pripravi glede na nastavitve knjiženja v avtomatičnih kontih. Če želimo knjižiti po stroškovnih mestih ali delavcih, predhodno uredimo nastavitev na posameznem kontu v Šifrantu > Konti.

V tem prispevku