Samodejna razbremenitev zalog na osnovi izdanega računa

Razbremenitev zalog izvedemo na dva načina:

  • Ročna razbremenitev na osnovi izbire gumba Razbremenitev zalog na pogledu izdanega računa.
  • Samodejna razbremenitev na osnovi nastavitev > Nastavitve organizacije

Rezultat je v obeh primerih Izdaja iz zalog kupcu na izdanem računu.

1. Nastavitve

Da bo program zalogo razbremenjeval samodejno,  v meniju Nastavitve > Organizacija prek gumba Uredi v razdelku za zaloge dodamo kljukico na polju Razbremenitev zalog neposredno z računom.

2. Vnos izdanega računa in delovanje funkcionalnosti

Na vnosu izdanega računa se v primeru izbrane nastavitve za Razbremenitev zalog neposredno z računom prikazuje nov podatek Skladišče. Skladišče je obvezen podatek .

 Na vnosu vrstice izdanega računa izberemo skladišče in dodamo vrstico z izbranim artiklom na račun.

 

Kaj program pripravi?

Izstavitev računa samodejno naredi izdajo iz zalog v modulu Zaloge. Če vsaj enega artikla iz računa nimamo na zalogi, bo izdaja iz zalog ostala v osnutku, saj zaloge ne omogočajo negativnega stanja.

Če izdan račun z neposredno razbremenitvijo zalog prekličemo, nas program opozori, da se bo ohranila povezava z izdajo v zalogah. Povezava z izdajo v zalogah ostane tudi če izdan račun naknadno uredimo ali ponovno potrdimo. Zato moramo v primeru spreminjanja izdanega računa povezano izdajo v zaloga ročno urediti. Če pa izdan račun pobrišemo, se povezava z izdajo v zalogah prekine, vendar program izdaje iz zalog ne pobriše. Zato moramo v primeru brisanja izdanega računa, izdajo iz zalog ročno pobrisati.

V tem prispevku