Sprememba višine povračil stroškov prevoza na delo in z dela oziroma za povračil stroškov prevoza na službenem potovanju

V Uradnem listu RS št. 87, z dne 24.6.2022, je bila objavljena Uredba o spremembah Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja

Skladno z uredbo je od 1. 7. 2022 dalje neobdavčeno povračilo stroškov prevoza na delo in z dela povišano iz 0,18 EUR na 0,21 EUR na kilometer. Povračilo stroškov prevoza na službeni poti z lastnim vozilom pa po novem znaša 0,43 EUR na kilometer (prej 0,37 EUR na kilometer).

Povračilo stroškov prevoza na delo

V Minimaxu je najvišji neobdavčen znesek povračila prevoza na delo sistemsko vnesen. 

Če želimo vsem delavcem, ki imajo nastavljen obračun prevoza na delo v številu kilometrov na dan, povišati znesek povračila prevoza na delo, na prvem koraku obračuna plače vnesemo pri polju Cena km za prevoz na delo znesek 0,21. 

Program bo spremembo upošteval in jo predlagal tudi pri naslednjih obračunih plače. 

Kako v Minimaxu nastavimo povračilo prevoza na delo preverite tukaj.

Povračilo stroškov prevoza na službeni poti

Pri obračunu potnega naloga, v primeru uporabe zasebnega vozila, program predlaga obračun kilometrine glede na podatke (število kilometrov) relacije in najvišji še neobdavčen znesek povračila. Ta po novem znaša 0,43 EUR na kilometer. Znesek lahko ročno spremenimo na nižji znesek. Program namreč ne podpira obračuna kilometrine nad uredbo.

Več o obračunu potnega naloga preberite tukaj.

V tem prispevku