Odstranitev umazano belega ozadja slike v glavi ali nogi izdanih dokumentov

 

Navodilo se nanaša na urejanje slik, ki jih lahko uvozimo za oblikovanje izpisov izdanih dokumentov.

Če se pri uvozu slike v Minimax prikaže umazano belo ozadje, čeprav je na sliki ozadje belo, je potrebno spremeniti sliko v zapis z barvno globino slike 16 barv.

V navodilu smo uporabili urejevalnik slik Gimp, ki ga lahko brezplačno dobite na strani http://www.gimp.org/, lahko pa uporabite katerokoli drugo grafično orodje za urejanje slik.

Ko je slika, ki predstavlja glavo, nogo oziroma podpis za izpis v Minimaxu pripravljena, je potrebno spremeniti barvno globino slike.

V našem primeru to naredimo v meniju Image > Mode > Indexed.

Odpre se novo okno, kjer izberemo Generate optimum palette ter vnesemo število 16.

Nastavitve potrdimo s klikom na gumb Convert.

 

Nato odpremo zavihek Colormap (Windows > Dockable Dialogs > Colormap).

Prikaže se zavihek, v katerem so prikazane vse barve, ki jih vsebuje slika.

Postavimo se na najbolj belo barvo ter kliknemo nanjo z desnim gumbom miške. Prikaže se meni, na katerem izberemo Edit Color …

Če imamo več barv v odtenku bele barve in se kljub postopku iz tega navodila umazano belo ozadje še vedno pojavi, potem je potrebno ponoviti postopek še za ostale odtenke bele barve.

Odpre se novo okno, v polje HTML notation vpišite: »ffffff« (vrednost za belo barvo). V našem primeru smo barvo spremenili iz »fdfffc« (vrednost vidna na zgornji sliki) v »ffffff« (spodnja slika).

Spremembo potrdimo s klikom na gumb OK.

 

S tem je slika pripravljena za uvoz v Minimax, potrebno jo je še shraniti s klikom na File -> Export … kjer vpišemo ime slike s končnico .jpg.

Nato sliko uvozimo v Minimax v splošne nastavitve izpisov.

Kategorije: