Obračun plače: Korak 3 (predogled in potrditev)

 

Na tretjem oziroma na zadnjem koraku obračuna plače, lahko preverimo listine, ki nastanejo po potrditvi obračuna plače.  

 

Kaj program pripravi s klikom na gumb "Zaključi obračun"?
 

1. Dokumente

Shranijo se v dokumentni sistem. Obračunski listi se shranijo ločeno po delavcih, v skupnem dokumentu pa poleg obračunskih listov še ostale listine.

Dokumente lahko tiskamo pred ali po zaključku plač.

 

2. Obrazce

Pripravijo se XML dokumenti za oddajo na Durs in Ajpes. REK-1 je možno oddajati na eDavke:

  • neposredno na eDavke s klikom na gumb Obračun REK1 v eDavke (če so vse poti in digitalni certifikati ustrezno nameščeni na istem računalniku).
  • Druga možnost je, da datoteko REK-1.xml shranimo na disk z gumbom Obračun (REK1) v XML datoteko, in ga nato uvozimo v eDavke (z istega računalnika ali pa xml pošljemo/prenesemo na drug računalnik in datoteko od tam uvozimo v eDavke).
  • Na Ajpes ni direktne oddaje; xml datoteko si shranimo na disk, gremo na Ajpes-ovo stran, se tam prijavimo in nato uvozimo datoteko.

V primeru drugega in vseh naslednjih obračunov so podatki v REK-1 kumulativni!
Če so na obračunu poleg plač tudi druga izplačila, se pripravijo ustrezni dokumenti in obrazci (OPSVZ za zasebnika, REK-2 za študentsko delo...) ter plačilni nalogi.

 

3. Plačilne naloge

S klikom na gumb Plačilni nalogi pridemo v modul Plačilni nalogi, kjer so zaradi filtra prikazani samo nalogi, ki smo jih ravno pripravili. Naloge lahko takoj pripravimo za oddajo v bančni program ali jih natisnemo, lahko pa jih za plačilo pripravimo tudi kadar koli kasneje v sklopu ostalih plačilnih nalogov.

 

4. Temeljnico

Temeljnica se pripravi glede na nastavitve knjiženja v avtomatičnih kontih. Če želimo knjižiti po stroškovnih mestih ali delavcih, moramo to označiti na posameznem kontu v Šifrantu -> Konti.

 

5. Opravila

Če je v nastavitvah opravil tako določeno, se naredijo tudi opravila za posamezne uporabnike.

Kategorije: